Behandla sömnproblem

Det finns olika sätt att råda bot på sina sömnproblem. Är problemen allvarliga kan man bli tvungen att ta läkemedel för att kunna få den så viktiga sömnen som man behöver, men ofta kan även undvika läkemedelsbehandlingar.

Om man känner att man har svårt att somna kan det vara smart att försöka tänka på sina vanor och vad man kan förändra. Äter eller dricker man till exempel mycket precis innan man ska gå och lägga sig så kan det påverka. Detsamma kan gälla om man lägger sig hungrig. Det kan dessutom vara klokt att undvika koffeinrika drycker på kvällarna som Coca-cola, kaffe eller te.

Utöver det så kan man även fundera på om det finns någon annan fysisk förklaring till varför man har svårt att sova. Har man ont någonstans? Är det för varmt i sängen eller i rummet där man sover? Är det ljust i rummet? Är sängen skön? Låter det inifrån grannarna? Allt sådant påverkar. Man kan även tänka efter om det är något man kan komma på som stör sömnen. Ligger man och tänker på något speciellt? Jobb, romans eller skolarbete? Känner man sig stressad eller oroad över något?

Känner man sig stressad så kan det vara bra att ta sig tid att varva ner någon timme innan man går till sängs. Man kan ta ett bad eller gå på en promenad eller bara sätta sig i sin favoritfåtölj och lyssna på lugn och avslappnande musik.

Sedan handlar det om att inte göra det till världens grej att man inte kan somna. Istället för att ligga och vrida sig kan det vara smart att gå upp och göra något annat en stund.
Fungerar dock inget av detta och problemen fortsätter så kan man antingen pröva olika naturläkemedel mot sömnproblem. De fungerar väldigt bra enligt många eller så kan man kontakta sin läkare och se vad han tycker att man borde göra.