Melatonin

Melatonin är ett naturligt hormon i kroppen som produceras av tallkottkörteln. Melatonin-nivån varierar under dygnet och påverkas av ljust och är därmed högst på natten.

Melatonin-hormonet används även för att upprätthålla dygnsrytmen och kan därmed med rätt dosering lindra jetlag.

Studier visar att melatonin kan hjälpa till att mildra sömnsvårigheter och jetlag. Till exempel kan deprimerade ha en lägre nivå av melatonin vilket då också kan leda till sömnsvårigheter. Det hjälper främst dig med insomningsbesvär men också du som vaknar för tidigt på morgonen och inte kan somna om.

I många länder säljs melatonin som ett kosttillskott och är en av det vanligaste kosttillskottet i världen. I Sverige säljs det på recept vid namn Circadin. Melatoninen används främst för att lindra sömnproblem samt av blinda för att de ska kunna reglera dygnsrytmen. Det används även för att lindra tinnitus.

Det skapas inget beroende eller tolerans av melatonin då detta är ett då det är ett kroppseget hormon. Detta är en stor fördel jämfört med andra sömnmedel som många är beroendeframkallande. Man bör inte intaga melatonin om man lider av epilepsi eller har ökad risk för kramper.